Ungdom

LIDT OM MIG SELV

I S E N S T E I N har signeret mig i øverste højre hjørne. Hans fornavn var Harald. Ungdom kaldte han mig. Jeg er et relief støbt i gips. Modsat skulpturerne nær indgangen står jeg ikke frit, men hænger på bibliotekets mur. To unge mennesker træder frem af min flade, en kvinde og en mand. Ansigterne ses i profil. De er begge nøgne og sidder ned. Et klæde skjuler deres køn. Han holder hendes hånd, og ben og arme griber ind i hinanden. Jeg fornemmer en tøvende intimitet mellem dem, der vil udvikle sig til mere.

Den tyskfødte billedhugger og kunstpædagog, Harald Isenstein, var uddannet på kunstakademiet i Berlin og aktiv i byens kunstmiljø frem til 1933. Som jøde og modstander af nazismen flygtede han til Danmark. Hans mors familie kom fra København. Ungdommens værkproduktion gik næsten fuldstændig tabt i Nazityskland. Efter krigen blev Isenstein dansk statsborger, og han portrætterede blandt andre Niels Bohr, Karen Blixen og dronning Margrethe. Hans bedst kendte værk er dog portrætbusten af Albert Einstein fra 1924, som kan ses i Einsteinturm i Potsdam. Nazisterne omdøbte observatoriet efter deres magtovertagelse og fjernede alle spor af Einstein. Busten eksisterer kun i dag, fordi det lykkedes medarbejdere at skjule den.

Udover sit virke som billedhugger var Isenstein en dygtig kunstpædagog. Han underviste børn og unge i kunst. Formidlede også på skrift og optrådte jævnligt i radio og tv. Med årene blev udstillingerne færre, men lysten til selv at fortolke verden visuelt forsvandt aldrig. Han efterlod sig over 7000 værker, fortrinsvis akvareller og tegninger.

Korsør Kommune fik samlingen overdraget af hans enke, og i mere end 30 år har Isenstein-Samlingen haft hjemme på Kongegaarden. Jeg er venligst udlånt derfra og blev installeret her i 1988 for at udsmykke biblioteket. Halvtaget skærmer mig mod vind og vejr. Alligevel føler jeg mig tit sårbar og udsat, som andre udendørs kunstværker på offentlige steder. Det er ikke alle, der lader os være i fred. Fugle og smådyr kan undskyldes. Mennesker burde vide bedre.   

Ungdom. Harald Isenstein (1898-1980). Opstillet i 1988. LIDT OM MIG SELV giver stemme til kunstværker i Slagelse Kommune, der befinder sig i offentlige rum. Tekst ved forfatter Gitte Broeng.