Uden titel ved Skælskør Havn
LIDT OM MIG SELV
Billedhuggeren Keld Moseholm undlod at kalde mig noget. Der er en frihed i at være Uden titel, for mig og mine betragtere. Jeg forstås mere åbent. Af og til misunder jeg dog bådene i havnen, fordi de har navne.
Skælskør er forbundet med resten af verden via søvejen. Nedenfor min sokkel udpeges de fire verdenshjørner. I nordlig retning ses broen mellem bydelen mod øst og den i vest. Rækværket har krummelurer og et flerfarvet byvåben, der viser byens særlige geografi. Arkitekt P.V. Jensen-Klint tegnede kilometerstenen på pladsen. Hans model over kilometerstenen vandt i 1910 en konkurrence og findes andre steder i landet. Mest berømt er arkitekten nok for Grundtvigskirken i København. Og for opfindelsen af den plisserede lampeskærm, der kendes under navnet Le Klint. Han blev født på Mineslyst ved Holsteinborg cirka 13 kilometer herfra.
Min sokkel er hugget i granit som kilometerstenen, men ligner mere en obelisk rejst som udsmykning eller mindesmærke. Den romerske kejser Caligula fik i år 37 fragtet en obelisk fra Ægypten til Rom. Stenstøtten er placeret midt på Peterspladsen. I lighed med andre obelisker har den fire sider, der spidser til opefter og ender i en lille pyramide. På toppen af min runde søjle befinder sig derimod en trivelig windsurfer. Manden er støbt i bronze og har en forenklet form, som fremhæver hans komiske statur. Samme type mand går igen i flere af Moseholms værker.
I Uden titel, der jo er mig, skaber windsurferen kontrast til søjlens stabilitet med sin disharmoniske krop og sejlende bevægelse. Soklen rummer en diskret metalplade. Indskriften fortæller, at jeg blev skænket af Skælskør Bank i anledning af pengeinstituttets 125 års fødselsdag i 2001. Ligesom Romerriget, der gik under, ophørte banken med at eksistere. Det skete, da finanskrisen satte ind. Jeg står uforandret tilbage, men kan betragtes i et andet og dunklere lys i dag.
Uden titel. Keld Moseholm (født 1936). Bronze og granit. Opstillet i 2001. LIDT OM MIG SELV giver stemme til kunstværker i Slagelse Kommune, der befinder sig i offentlige rum. Tekst ved forfatter Gitte Broeng.