Uden titel på Gammeltorv

LIDT OM MIG SELV

“Ærlighed varer længst”, lyder en talemåde. Billedhuggeren Torben Kapper skabte mig i bronze. Trods brugen af et klassisk materiale har motivet udfordret forventningerne til en skulptur på Gammeltorv. I hvert fald efter modtagelsen at dømme.

En del af mig ligger ned og giver udsyn til mit hule indre. Gips anvendes i processen, når en skulptur som mig skal støbes. Pulveret opbevares i sække, der er bløde og mulige at stable. Torben Kapper har valgt at gøre disse, ellers usynlige, genstande i kunstproduktionen til mit motiv. Den højeste stabel ser ud til at være væltet omkuld. Vekselvirkningen mellem lodrette og vandrette linjer skaber bevægelse i kompositionen. Samtidig breder jeg mig ud på torvet. Helheden kan minde om et støberi, hvor der arbejdes og rodes.

Normalt inviterer bronzeskulpturer ikke folk til at kigge ind bag deres facade, men har travlt med at forestille kendte personer, sagnfigurer eller abstraktioner. Jeg tematiserer i stedet, hvordan jeg er blevet til og ser ud indeni. Mine solide former er i realiteten tomme skaller. Sækkene virker bløde og er dog hårde. Forbipasserendes hænder strejfer jævnligt min overflade for at mærke efter. Jeg betragter mig selv som en ærlig skulptur, der fortæller om min egen tilblivelse og leger med vante forestillinger.  

Af og til tænker jeg på operaen Carmen. Verdenspremieren i Paris 1875 gik langtfra godt. Kritikerne forargedes over værkets realisme. Få måneder senere døde komponisten George Bizet i den tro, at han havde skabt en kæmpe fiasko. Men Carmen blev ret hurtigt populær, og er det stadig. Kunst handler ikke kun om popularitet. Alligevel er det værd at tænke på, holdninger og smag kan forandre sig over tid. Den lille havfrue sad i ensomhed på Langelinie de første årtier af sit liv, fordi Gefionspringvandet tiltrak sig al opmærksomheden. Datidens danskere var begejstrede for nordiske myter og sagn. Først efter 2. Verdenskrig blev hun for alvor berømt, især blandt turister. Historien har lært mig mange ting.

Uden titel. Torben Kapper (født 1965). Bronze. Opstillet i 2010. LIDT OM MIG SELV giver stemme til kunstværker i Slagelse Kommune, der befinder sig i offentlige rum. Tekst ved forfatter Gitte Broeng

Siden er sidst opdateret 7. oktober 2019