Rytterstatuen
LIDT OM MIG SELV
Jeg skal forestille Christian IX til hest. Vi rytterstatuer udgør en særlig genre indenfor billedhuggerkunsten, der kan spores tilbage til antikken. Historisk har vi hyldet regenter eller sejrherrer på offentlige pladser og tjent som magtsymboler. I dag er vi en uddøende art. Vel mest fordi biler har fortrængt heste, og demokratiske samfund efterhånden undlader at sætte magthaverne op på piedestaler.
Ingen nye rytterstatuer kommer til. Ganske vist har jeg hørt om en moderne variant, der står permanent foran kunstmuseet Arken og sågar har været udstillet på Trafalgar Square i London, nær monumentet for krigshelten Lord Nelson. Bronzestatuen forestiller en dreng ridende på en gyngehest. Som gammel rytterstatue føler jeg mig lidt til grin. Her på Schweizerpladsen er jeg hævet over alle skulpturer i min nærhed. Enhver kan se, hvem der indtog stedet først.
Billedhuggeren Ludvig Brandstrup fik til opgave at udforme mig. I Esbjerg stod allerede en anden rytterstatue af Christian IX, som Brandstrup havde skabt. Indsamlingen blandt borgerne i Slagelse og opland begyndte efter den gamle konges død i 1906. Flere år gik med at rejse de mange penge, og kritikere mente undervejs, midlerne sagtens kunne bruges på noget fornuftigere. Opstillet blev jeg dog og indviet den 9. juni 1910. Kongefamilien deltog i festligheden. Tribunen befandt sig få meter fra mig.
For mange nutidsmennesker er Christian IX blot et nummer i kongerækken. Jeg kan fortælle, han blev indsat i 1863 som første danske konge af den glücksborgske slægt. Det meste af sin regeringstid var han temmelig upopulær. Først kom nederlaget i 1864 og tabet af hertugdømmerne til Tyskland. Siden fulgte den årelange forfatningskamp frem til systemskiftet i 1901. Da opgav kongen omsider at udnævne regeringerne selv, udenom Folketingets flertal. Nogle gange undrer det mig, at jeg er rejst som monument for at hylde ham. Måske tænker rytterstatuerne i Esbjerg, Odense, København og Aalborg det samme. Men efter sigende blev Christian IX elsket på sine gamle dage. Og jeg er stadig konge af Schweizerpladsen.
Christian IX. Ludvig Brandstrup (1861-1935). Bronze. Opstillet i 1910. LIDT OM MIG SELV giver stemme til kunstværker i Slagelse Kommune, der befinder sig i offentlige rum. Tekst ved forfatter Gitte Broeng.