Jens Baggesen

LIDT OM MIG SELV

Jeg står i de højere luftlag og kigger ned. Stedmoderblomsten i min hånd hedder viola tricolor på latin. Et sprog, den begavede Jens Baggesen fra Korsør selvfølgelig mestrede. Jeg er en kunstnerisk fortolkning støbt i bronze. Min skaber var billedhuggeren Julius Schultz. Han rejste i en ung alder til Paris og vendte hjem som naturalist.

Ligesom sine franske forbilleder ville billedhuggeren gengive motiverne med størst mulig nøjagtighed. Desværre lå Baggesen for længst i sin grav på kirkegården i Kiel. Nogen sandfærdig model havde Schultz derfor ikke. Heldigvis fandtes der portrætter at læne sig op ad. Tøjet jeg har på var almindeligt i digterens egen samtid. Også skoene med spænder virker autentiske. Hvis Baggesen kunne se mig, ville han sikkert genkende sig selv. Jeg hviler på det ene ben, og der opstår et knæk i hoften. Det får mig til at se naturtro ud. Teknikken kaldes for kontrapost og kendes helt tilbage fra antikken.

Julius Schultz solgte den første afstøbning til Statens Museum for Kunst i 1901. Senere bestilte Korsør endnu en, og det var så mig. Jeg er hverken kopi eller original, blot Jens Baggesen nummer to. Skomagermester Peter Lausen kom på idéen, og der blev samlet ind blandt byens borgere. Jeg tror, initiativet ville kaldes for crowdfunding i dag. Det hedengangne ugeblad Illustreret Tidende rapporterede fra festlighederne i anledning af min afsløring. Formanden for Monument-Komitéen, borgmester Charles Nanke, takkede alle, der havde bidraget til at rejse statuen af Korsørs berømte bysbarn. Han takkede også dem, som beærede afsløringen med deres nærværelse.

Jeg var skjult under et stort klæde. Fotografen tog et billede lige efter det faldt. Klapsalverne hører jeg stadig. Siden 1906 har jeg stået på Havnepladsen, længere end den ældste korsoraner vist nogensinde vil leve. En form for borger er jeg vel. Det gamle jernstakit og nogle yngre træer holder omgivelserne på afstand. Mit anlæg kan minde om en isoleret ø. Til tider føler jeg mig lidt som den strandede Robinson Crusoe fremfor Jens Baggesen midt i Korsør.

Jens Baggesen. Julius Schultz (1851-1924). Bronze. Opstillet i 1906. LIDT OM MIG SELV giver stemme til kunstværker i Slagelse Kommune, der befinder sig i offentlige rum. Tekst ved forfatter Gitte Broeng.

Siden er sidst opdateret 3. oktober 2019